Få et smukt malet trægulv

Har du fjernet gulvtæppet i stuen eller vinylgulvet i køkkenet og fundet et gammelt trægulv nedenunder? Til tider kan man være heldig, at det er forholdsvis uskadet, men ofte har der været sømmet plader ovenpå brædderne for at gøre gulvet plant nok til gulvtæppet eller vinylen. I det tilfælde kan der være rigtig mange sømhuller i brædderne, hvilket kan være problematisk, når det skal slibes. Det du i stedet kan overveje er at male gulvet. Her får du gode råd til, hvordan du får et smukt malet gulv.

Charmerende malede gulve

Står du med et trægulv fyldt med huller efter søm, skal du ikke fortvivle. Det kan stadig blive et rigtig flot gulv, hvis du maler det. Når gulvtæppet, vinylgulvet eller linoleumsgulvet er fjernet er det ikke altid det underliggende trægulv lever op til forventningerne. De stabiliserende plader, der ofte tidligere blev lagt hen over gulvbrædderne, blev sømmet fast og sømmene har efterladt mange små sømhuller, som en afslibning desværre ikke kan fjerne. Det kan derfor være et rigtig godt alternativ at male gulvet. Det giver naturligvis noget helt andet end et trægulv, men man kan stadig se, at det er et gammelt gulv og et malet trægulv får ofte et rigtig charmerende udtryk.

Sømhullerne kan spartles ud

Problemet med sømhullerne er som før skrevet, at de ikke lige lader sig slibe væk. Der vil være rust fra sømmene og snavs, der vil fremstå som mørke pletter mod resten af træfladen. Hvis du vælger at male gulvet fremfor at slibe det, kan du bruge en træspartelmasse til at udjævne hullerne, før du maler gulvfladen. På den måde vil gulvet fremstå glat og flot, når malingen kommer på.

Skal gulvet afslibes før det males?

For at være sikker på om malingen kan binde på dit gulv uden, at gulvet først skal slibes helt af, kan du lave en prøve, der viser om malingen sidder ordentligt fast på dit trægulv. Prøven kaldes møntprøven og udføres sådan her:

  • Vask og slib med sandpapir et område på ti gange ti centimeter, så overfladen bliver mat
  • Mal området
  • Vent et døgn
  • Brug derpå en mønt til at kradse i malingen
  • Springer malingen af, skal gulvet afslibes helt, inden du maler det

Det er rigtig vigtigt, at du forbereder malerarbejdet godt. Ellers kan du risikere, at alt arbejdet er spildt, fordi malingen skaller af, når det er tørt. Det er spild af både tid og penge.

Hvilke gulve kan males?

Et fyrretræsgulv er blandt de mest velegnede, når det gælder gulvmaling. Derimod skal du ikke begynde at male gulve, der er lavet af tropisk hårdt træ. Det tropiske træ er nemlig meget olieholdigt, og det er derfor meget svært at få malingen til at binde ordentligt. Du kan også risikere at olien fra træet trænger igennem malingen og giver gule plamager og pletter på gulvet. Hvis du har et oliebehandlet lamelgulv, kan det også være svært at have med at gøre. Så anbefales det at søge professionel hjælp. Har du et lakeret lamelgulv, kan du godt male det. Men det betyder, at du er nødt til at lave møntprøven for at se, hvordan malingen binder på træet.

Hvilken maling skal du bruge?

Til trægulve kan du både male med oliemaling og akrylmaling. Oliemalingen skal fortyndes med terpentin og penslerne renses i terpentin. Bruger du akrylmaling er det vand, der bruges til begge dele. Det betyder også, at et gulv malet med oliemaling er mere modstandsdygtigt overfor vand end akrylmaling er. Oliemalingen er også lettere at få til at glide pænt sammen, når man maler. Til gengæld er oliemaling ubehagelig at male med, fordi den lugter kraftigt af terpentin. Det skal ske for åbne vinduer, hvis du vælger den terpentinbaserede oliemaling.