Effektiv fliserensning – sådan gør du!

Husejere kan blive helt trætte i ansigtet, når man snakker alger eller flisepest. Træk vejret dybt… Sådan. Du får her tre måder at fjerne alger på og to måder til at få bugt med flisepest. Lyder det godt? Så læs bare videre.

Farvel til alger på tre måder

  1. Smøg ærmerne op og brug godt med knofedt. Det var måske ikke lige den løsning du havde forventet? Ikke desto mindre så kan du ved at rengøre jævnligt med vand og kost, holde både alger, mos og snavs nede. Hvis vand og kost lyder for omstændigt, så kan du også vælge at bruge sand. Fugesand både sliber algerne væk, og du får samtidig fyldt fugerne op. Ren win-win!
  2. Du kan også vælge den kemiske vej. Med et godkendt algemiddel vil algerne blive løsnet, og du kan bare skylle dem væk med vand. Der findes flere varianter på byggemarkedernes hylder.
  3. Højtryksrenseren er et effektivt redskab over for algerne. Men inden du kaster dig ud i at spule det hele væk, så skal du dog tage den med ro. Trykket kan beskadige dine fliser og gøre dem mere ru. Det vil på længere sigt betyde, at de bliver mere modtagelige for alger. Det var jo ikke hensigten.

 

To måder til at fjerne flisepest

  1. En kombi-løsning af kemi og knofedt. Som udgangspunkt fungerer produkterne til fliserens på samme måde. De fugtige fliser påføres produktet i det korrekte blandingsforhold. Når produktet har virket i knap en halv time, kan flisepesten skrubbes af med en kost eller børste.
  2. En af de gyldne klassikere er brun sæbe. Du kommer nok til at bruge væsentligt mere tid og knofedt, end hvis du vælger den kemiske løsning. Bland 5 liter vand og 1,5 dl fast brun sæbe og skrub.

 

Væk med både alger og flisepest

Den smarte metode til fliserensning ,som både er effektiv og fri for kemi, er at købe en terrassevasker. Den kaldes også en patio cleaner, men funktionen er den samme. Terrassevaskeren er tilbehør til højtryksrenseren. Det smarte er, at terrassevaskeren dels fordeler trykket fra højtryksrenseren, og dels er udstyret med børster. Du skal dog være opmærksom på at børsterne vil fjerne sandet i fugerne, så det er nødvendigt at fylde efter når du er færdig.

 

Bonustip – eller den lidt mere afslappende løsning

Det er naturligvis også en mulighed, at lade fagfolk foretage fliserensning. Ud over ekspertisen, kan de også imprægnere fliserne. Dermed vil fliserne være mindre modtagelige for alger og mos.